MunkkirinkelitVappu tuli ja meni, vähän jälkijunassa tämä blogipostaus sitä liipaten :) Nooh, kokeilette ensi vappuna tai vaikka tässä välillä, eihän se ole kiveen hakattu milloin näitä saa leipoa! :) Munkkirinkeleiden teko on helppoa, älä turhaan stressaa siitä vaikka olisitkin ensikertalainen! Tarkkaavaisuutta vaaditaan oikeastaan vain öljyn kanssa. Siihen ei saa joutua vettä missään nimessä. Rypsiöljy palvelee tässä tarkoituksessa vallan mainiosti, lämpötilaksi tulee saada 180 astetta paistoa varten. Itse seurasin lämpötilaa digitaalisella lämpömittarilla. Hellat ovat hyvin yksilöllisiä, mutta meillä lämpötila oli sopiva asteella neljä (1-6 asteikon levyllä). Reikäkauha on ihanteellinen munkkejen paiston yhteydessä, mutta haarukoillakin kääntely onnistuu. Munkit valmistuvat suht joutuisasti, noin minuutti per puoli riitti kypsentämiseen. Sen jälkeen vielä sokerointi ja herkut ovat valmiita tarjottaviksi :) Henk.koht mielipiteeni on, että munkkeja ei tarvitse tehdä maitoon. Aivan yhtä herkullisia veteen tehtynäkin! Appelsiinin kuori raastettuna antaa kivan makuvivahteen myöskin :) Eiköhän käydä reseptin pariin!
Munkkirinkelit

Riittoisuus:


20-25


Tarvitset:


5 dl vettä
50 g tuorehiivaa
1 tl suolaa
1.5 dl sokeria
1 ½ rkl kardemummaa (jauhettua)
1 kananmuna
1 appelsiinin kuori raastettuna
noin 16 dl vehnäjauhoja
75 g pehmeää voita


Paistamiseen:


1 L rypsiöljyä


Pinnalle:


 sokeria
1. Murenna hiiva lämpimään veteen. Sekoita joukkoon suola, sokeri, kardemumma, kananmuna ja puhdistetun appeliinin kuori raastettuna.

2. Lisää vehnäjauhoja vähitellen vispilällä sekoittaen. Alusta loppuun käsin. Alustamisen loppuvaiheessa lisää pehmeä voi joukkoon. Lisää vielä hieman jauhoja, että saat taikinasta käsiteltävän. Kohota vesihauteessa puolisen tuntia liinalla peitettynä.

3. Siirrä kohonnut taikina jauhotetulle leivonta-alustalle ja vaivaa siitä ilmat pois. Jaa taikina sopiviin osiin ja pyöritä palat pulliksi. Kohota liinan alla puolisen tuntia.

4. Kaada öljy lämpiämään kattilaan. Minä pidin levyä alusta lähtien keskilämmöllä seuraten varovasti lämpötilan nousemista. Tähän meni tovi aikaa, siinä ennättää samalla peukaloilla pyörittelemään kohonneisiin pulliin reiät keskelle.

5. Kun öljy on saavuttanut sopivan lämpötilan, lisää muutama rinkeli kattilaan reikäkauhalla. Munkkirinkeli on valmis käännettäväksi noin minuutin kuluttua, kun taikina on paistopinnaltaan ruskea. Käännä munkit varovasti ettei öljyä roisku päällesi!

6. Kun toinenkin puoli on kypsynyt mainitun ajan, nosta munkit (valuta ylimääräinen öljy kattilan päällä pois) suoraan lautaselle jossa on sokeria. Kierittele munkit sokerissa ja siirrä tarjoiluastiaan. Toista paistovaiheet ja sokerointi niin useasti, että kaikki munkit ovat valmiita. Nauti kahvin kera :)


Ihanaa toukokuun alkua kaikille! <3

Minä niin tykkään näistä kirppariaarteista! Tämäkin raastin löysi juuri käyttötarkoituksensa :)
Ihana naapurin rouva lainasi reikäkauhaa, vastineeksi vein munkkirinkeleitä :)Munkkirinkelit Munkkirinkelit Reviewed by Kirsi on 13.21 Rating: 5

Ei kommentteja:

Sisällön tarjoaa Blogger.