Lihapiirakat uunissa

Nuo ihanat mehevät herkut mahtavat olla tuttuja kaikille ympäri Suomea. Ajatus näiden tekemisestä lähti siitä, kun olin pyöritellyt mielessäni tehdä perunavelliä. Luit aivan oikein, perunavelliä. Meillä yläasteella Rääkkylässä tarjottiin lihapiirakoita perunavellin kanssa. Hassu yhdistelmä, mutta toimi hyvin.
No sitä perunavelliä en saanut eilen enää aikaiseksi, kun meni iltapuhteiksi näiden lihisten tekeminen ja oli muutakin hommaa. Ehkä sitten tänään :) En tiedä oliko fiksuin vetoni tehdä näitä juuri nyt, kun asunnon lämpötila huiteli +26 asteessa. Voin sanoa, että lämmintä riitti, kun pisti vielä uunin tulille! :D
Munkkitaikinasta tehty lihatäytteinen piirakka pitää sisällään jauhelihan ja riisin sekoitusta yksinkertaisuudessaan. Lisänä voi käyttää sipulia ja pilkottua kananmunaa täytteen joukossa. Isoa ja paksua lihapiirakkaa kutsutaan möttöseksi.
Ehkä tunnetuimmat lihapiirakat ovat Lappeenrannasta lähtöisin olevat Atomi ja Vety.
Vedyn täytteenä käytetään keitettyä kananmunaa ja kinkkua, Atomissa taasen vain toista.


Tässä vielä go saimaan-sivulta löydettyä tietoa:
Vety ja Atomi ovat Lappeenrannan torin erikoisuutena tunnetut tuhdit eväät. Täytetyt lihapiirakat syntyivät asiakkaiden toivomuksesta 1960-luvun alussa.
Piirakoiden takana on legendaarinen kahvion pitäjä, Laakon mamma. Mamman vakituiset asiakkaat esittivät toivomuksen täyttävämmästä suuhunpantavasta:
”Keitäpäs likka munia kanssa, että saadaan vähän tuhdimpaa evästä.” Nimet uusille piirakoille syntyivät yhteisen pohdiskelun tuloksena: "No, sehän on kuin atomipommi".
Niinpä kananmunaa tai kinkkua sisältävä lihapiirakka ristittiin Atomiksi. Toinen piirakka, jota ryyditti sekä oikein läskinen kinkku että kananmuna, tuntui testaajista vetypommilta.
Piirakoita maustamaan pantiin lisäksi sinappia, ketsuppia, kurkkusalaattia, sipulia ja majoneesia. Piirakat tehdään Kesämäen leipomon salaisella reseptillä.


Riittoisuus 18-20 kpl
(itse tein 20, mutta saadaksesi mahdollisimman saman kokoisia tee ennemmin 18, 6kpl/uunipelti)


Tarvitset:



5 dl täysmaitoa
vajaa 0.5 dl sokeria ja 1 tl suolaa
2 pss kuivahiivaa
13 dl vehnäjauhoja
100 g voisulaa





500 g jauhelihaa
2 sipulia
2-3 dl kypsää puuroriisiä
(keitettyä kananmunaa hakkeena täytteen joukkoon mikäli haluaa)



suolaa
mustapippuria
jauhelihamaustetta
paprikajauhetta

1 kananmuna reunojen sulkemiseen
lisäksi uunin jälkeen noin 150g voisulaa lihisten voiteluun



1. (Keitä riisi kypsäksi) Aloita tekemällä taikina. Lämmitä maito 42 asteiseksi ja lisää joukkoon hiiva, suola ja sokeri. Anna tekeytyä viitisen minuuttia. Lisää vähitellen vehnäjauhoja. Alustamisen loppuvaiheessa lisää voisula joukkoon. Laita taikina kohoamaan vesihauteeseen.

2. Ruskista jauheliha ja lisää joukkoon pilkottu sipuli, pyörittele hetki pannulla Maustoin jo tässä vaiheessa jauhelihaa. Lisää kypsä riisi joukkoon ja lisää mausteita.

3. Jaa kohonnut taikina neljään osaan. Jaa osat vielä viiteen osaan (yhteensä 20 taikinapalloa).

4. Kauli taikinapallot soikeiksi noin 0.5 cm paksuiksi läkkäröiksi. Lisää toiselle puolelle reipas ruokalusikallinen täytettä, sen jälkeen voitele kananmunalla reuna ja nosta toinen taikinapuoli täytteen päälle. Painele kiinni. Tee näin joka palalla. Kuvallinen ohje löytyy tästä alempaa.

5. Kypsennä uunin keskitasolla 220 asteessa noin 20 minuuttia. Voitele kypsät lihapiirakat voisulalla ja anna niiden levätä hetki, että pehmenevät. Tarjoile esim lenkkipalan, sinapin, ketsupin ja kurkkusalaatin kanssa.

VINKKI! Tästä määrästä tulee 3 uunipellillistä. Aina yhden pellillisen ollessa paistumassa, laita toinen pellillinen hellan päälle, kohoavat siinä näpsäkästi hukkalämmön avulla vielä lisää :) Voit käyttää myös grahamjauhoja tai vehnäjauhojen kanssa osan ruisjauhoa. Täysjyväkin käy.LihapiirakatLihapiirakat 2WP_20160807_20_22_35_ProLevänneet lihapiirakat olivat tosi pehmeitä, kuten kuvasta saattaa huomata.WP_20160807_054WP_20160808_023Lenkkisämpylä on yksi perinteisistä herkuista nakkikioskilla.WP_20160808_039
Lihapiirakat uunissa Lihapiirakat uunissa Reviewed by Kirsi on 16.43 Rating: 5

8 kommenttia:

mikkan85 kirjoitti...

Varmasti hyvää, vois kokeilla sämpylä jauholla

Kirsi kirjoitti...

Varmasti toimii niistäkin vallan mainiosti, eikun testiin vaan! :)

Anonyymi kirjoitti...

Mahtava ohje, tulee todella hyviä. Mutta itse en saa noin nättejä tehtyä, vaikka ohjeen mukaan teen. Tulee jotenkin lättänöitä ��

Unknown kirjoitti...

mä laitoin osan ruisjauhoja ,oli muuten tosi hyviä <3 kiitos ohjeesta tavallinen tumpelokin osas tehdä näitä ;)

Kirsi kirjoitti...

Maku ratkaisee, ei ne minullakaan aina ole yhtä nättejä :) Mukava kuulla, että olet tykännyt. Kiitos kommentista ja mukavaa talven odotusta!

Kirsi kirjoitti...

Anne, kiva kuulla että on maistunut :) Ruisjauhot sopivat varmasti hyvin näihin, suosin itsekin niitä leivonnassa. Kiitos kommentistasi, mukavaa talven odotusta!

Anonyymi kirjoitti...

Tein juuri gluteenittomia ja hyvin onnistui. Hyvä ohje

Kirsi kirjoitti...

Mukava kuulla! :)

Sisällön tarjoaa Blogger.