Tuorepastalasagne ilman pastakonetta

Tämä on ollut to do-listalla kauan ja nyt sain viimeinkin aikaiseksi tehdä!
Ostin pari kuukautta sitten pastakoneen, mutta päädyin kuitenkin kokeilemaan tehdä levyt kaulimella. Onnistuu helposti! Kaikilla ei kuitenkaan sitä pastakonetta ole, niin on hyvä tietää homman onnistuvan ilmankin :)
Lasagne on monivaiheinen ruoka, mutta siitäkin selviää suht nopeasti tehden useampia vaiheita yhtä aikaa. Ruoka aloitetaan tekemällä bolognese hautumaan. Sen jälkeen tehdään tuorepastataikina jonka on annettava vetäytyä puolisen tuntia.
Juustokastikkeen tekemiseen ei mene kauaa, mutta senkin voi aloittaa bolognesen hautumisen loppuvaiheessa.
Pastalevyjen tekemiseen ei myöskään mennyt paljoa aikaa. Tein niitä sitä mukaa, kun kokosin lasagnea. Pidin tuorepastataikinaa kelmun alla kuivumisen estämiseksi ja nypin taikinasta aina pienen määrän levyä varten. Taikinasta tuli oikein hyvä, pieni jauhomäärä riitti estämään tarttumisen leivonta-alustalle. Kelloa en tarkkaan seurannut, mutta kaiken kaikkiaan urakkaan meni reilu pari tuntia eli ei ollenkaan paha!
Heitä sinäkin ennakkoluulot romukoppaan ja kokeile tehdä itse! Tämä on helpompaa mitä kuvitteletkaan :)





Bolognesekastike


Tarvitset:


400 g jauhelihaa
2 isoa porkkanaa
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
1 tlk mutti tomaattimurskaa + 1.5-2 tölkillistä vettä



suolaa
jauhelihamaustetta
paprikajauhetta
mustapippuria myllystä
worcester-maustekastiketta



öljyä paistamiseen



1. Ota jauheliha huoneenlämpöön puoli tuntia ennen käyttämistä. Kuori ja raasta porkkanat. Pilko sipulit pieneksi hakkeeksi.

2. Ruskista jauheliha, lisää joukkoon sipulihake (ei vielä valkosipulia), pyörittele hetki pannulla. Lisää porkkanaraaste, anna muhia hetki. Lisää valkosipuli ja pyörittele nopeasti pannulla ettei maku muutu kitkeräksi. Mausta seos ja lisää tomaattimurska (+vettä) joukkoon. Jätä hautumaan ainakin tunniksi miedolla lämmöllä. Aloita tuorepastan tekeminen.





Tuorepasta

Tarvitset:



300 g durumvehnäjauhoja
3 kananmunaa
3/4 tl suolaa
2,5 rkl oliiviöljyä



1. Kaada jauhot keoksi pöydälle ja tee keskelle kuoppa. Lisää kuoppaan loput ainekset.

2. Alusta taikinaa ainakin kymmenen (10) minuuttia. Taikina jää tässä vaiheessa aika kovaksi.

3. Pyöräytä taikinasta pallo ja kääri se kelmuun tiiviisti. Jätä taikina vetäytymään puoleksi tunniksi. Koostumus muuttuu siinä ajassa sen verran, että työstäminen on sitten helppoa. Voit aloittaa juustokastikkeen tekemisen tässä vaiheessa.





Juustokastike

Tarvitset:


noin 90g voita
1 dl vehnäjauhoja
reilu litra kevytmaitoa
150g pss punaleima emmental-juustoraastetta (säästä tästä osa lasagnen pinnalle!)
1/4tl muskottipähkinäjauhetta
aromisuolaa


1. Sulata voi kattilassa. Kun se alkaa kuplia, lisää joukkoon vehnäjauhot ja sekoita huolellisesti. ÄLÄ RUSKISTA!

2. Lisää maito ohuena norona vispilällä sekoittaen estääksesi jauhopaakkujen tulemisen.

3. Kun sopiva sakeus kastikkeelle on saatu , keittele keskilämmöllä viitisen minuuttia, että jauhot kypsyvät.  Muista hämmennellä  ettei kastike pala pohjaan. Lisää sitten joukkoon juustoraaste (säästä osa) ja mausta suolalla ja muskottipähkinällä.





Nyt alkaakin olla lasagnelevyjä vaille kaikki valmiina :)



Itse tein niin, että nypin lasagnea kasatessa sitä mukaa pieniä taikinapaloja, kun tarvitsin levyjä. Käytä vehnäjauhoja apuna  ettei tartu kiinni pöytään. Meillä tehdään lasagnesta tuhtia tavaraa, joten levykerroksia taisi olla 5, ompahan täyttävämpää :)
Yhteen kerrokseen riitti 2 kpl tuorepastalevyjä.




Lasagnen kokoaminen



1. Laita uuni lämpeämään 175 asteeseen. Aloita laittamalla pohjalle bolognesea sekä juustokastiketta.

2. Ota pieni pala tuorepastataikinaa ja kauli jauhojen avustuksella mahdollisimman ohueksi. Hahmotat hyvin pian millainen taikinamäärä riittää yhtä levyä kohti. Kauli sitten toinen levy ja asettele ne vuokaan.

3. Lisää levyjen päälle bolognesea sekä juustokastiketta. Kyllä, meillä laitetaan molempia kastikkeita joka kerrokseen! :)

4. Toista nämä vaiheet niin kauan kuin kastikkeita ja levyjä riittää. Muista, että päällimmäisten levyjen päälle tulee pelkästään juustokastiketta ja juustoraastetta.

5. Kypsennä lasagnea uunin keskitasolla noin 45 minuuttia uunin tehosta riippuen. Anna lasagnen vetäytyä 15 minuuttia kypsennyksen jälkeen (peitä vuoka foliolla).
Tarjoile raikkaan tuoresalaatin kera.forShare(1)20160905_174532_Richtone(HDR)IMG_20160905_19053320160905_194730_Richtone(HDR)20160905_194824_Richtone(HDR)
Tuorepastalasagne ilman pastakonetta Tuorepastalasagne ilman pastakonetta Reviewed by Kirsi on 14.56 Rating: 5

Ei kommentteja:

Sisällön tarjoaa Blogger.