Läskisoosi

20161123_123939_richtonehdrTämä on sellaisia perinneruokia joiden reseptiin ei uskalla kajota, joten hyvin yksinkertaisella ohjeella mennään. Vielä ennen reseptiä pientä yleissivistystä :)

Läskisoosin lyhyt historiaVielä 1850-luvun puolivälissä ei läskisoosi ollut yleisesti tunnettu, mutta jo 1880-luvulla yleistynyt suolaläski eli Amerikan läski, myös masiinaläskinä tunnettu, josta valmistettiin paistinpannussa käristystä, alkoi yleistyä metsä- ja uittomiesten sekä teollisuusväestön ruokapöydässä. Vuonna 1896 painetussa Keittokirja suomalaisille kodeille -kirjassa ei vielä läskisoosin ohjetta ole. 1900-luvun alussa läskisoosi perunoiden kanssa saattoi kuulua maaseudulla myös aamupalaan. Kansan kotiruoka vuodelta 1910 on sisältönsä puolesta jo kohtalaisen moderni, mutta läskisoosin ohjetta ei siitäkään löydy, sen sijaan kylläkin silavakastikkeen eli sipatin ohje.  Vuosina 1918-1920 Suomelle toimitettu Amerikan apu käsitti viljan lisäksi läskiä, joka tunnettiin nimellä Wilsonin pinta. Nimi saattoi tulla Woodrow Wilsonin, tai Wilson´s laarditehtaan mukaan. Wilsonin pinta oli joko puhdistettua laardia tai, kuten joissain lähteissä mainitaan, sianlihaa jonka rasvakerros oli jopa 10 cm. 1920 ja 1930-luvulla sianlihakastike oli jo yleinen ruokalaji sekä työläis- että toimihenkilöperheiden ruokapöydässä. Yli 600-sivuinen teos Keittiökirja (WSOY, 1927) sisältää jopa kaksi silavakastikkeen ohjetta. Ensimmäinen versio sisältää savustettua sianlihaa, vettä ja vehnäjauhoa. Toinen tuoretta sianlihaa, vehnäjauhoa ja nesteenä maitoa tai kermaa. Perinteisenä läskisoosina niitä ei voi kuitenkaan pitää. Vihdoin Pienviljelijäemännän keittokirjassa vuodelta 1932 (WSOY) on sianlihakastikkeen ohje. Vuoden 1933 Kotiruoka-keittokirja ei tunne läskisoosia eikä sianlihakastiketta, mutta sipatti-ohje kirjassa on. Vasta 1950-luku näyttää olleen varsinainen läskisoosin vuosikymmen. Läskisoosi oli ykkössijalla suomalaisten suosikkiruokalajeista. Onkohan niin, että suurista ikäluokista tuli niin suuria juuri läskisoosin voimalla.
Näyttää vahvasti siltä, että läskisoosin suosio ja syntyvyysluvut kulkevat käsi kädessä.


Lähde:

Maailman läskisoosijärjestö

http://laskisoosijarjesto.blogspot.fi/p/laskisoosin-lyhyt-historia.html
Läskisoosi eli sianlihakastike


Tarvitset:500 g porsaan kylkiviipaleita
1 sipuli
20-30 g voita (+nokare voita kylkiviipaleiden ruskistamiseen)
4 rkl vehnäjauhoja
6 dl vettä

suolaa
mustapippuria myllystä

1. Ota kylkisiivut puoli tuntia ennen ruoanlaittoa huoneenlämpöön ja paloittele sentin paksuisiksi paloiksi.

2. Ruskista siivut pannulla nokareessa voita. Kun pinta on saanut väriä, lisää joukkoon sipulihake ja kuulota se. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Siirrä sipuli-kylkisiivusekoitus erilliseen astiaan, mutta säästä niistä irronnut rasva pannulle.

3. Lisää lihan paistosta jääneen rasvan joukkoon voi. Kun voi alkaa kuplia, lisää joukkoon vehnäjauhot ja sekoittele niin kauan, että ne ruskistuvat.

4. Kun jauhot ovat ruskistuneet, lisää vesi joukkoon vähitellen vispilällä sekoittaen. Nakkaa myös lihat & sipulit kastikkeen joukkoon ja hauduta reilu puoli tuntia. Tarkista maku. Tarjoile läskisoosi perunoiden ja suolakurkkujen kera.

20161123_114553_richtonehdr

20161123_113255_richtonehdr
Läskisoosi Läskisoosi Reviewed by Kirsi on 19.52 Rating: 5

Ei kommentteja:

Sisällön tarjoaa Blogger.