Kanagyros ja Kotiruokaa Kirsin tapaan-blogi 1 vuotta!



Kyllä se aika rientää nopeasti! Tällä päivämäärällä Kotiruokaa Kirsin tapaan-blogi on saavuttanut yhden vuoden iän :) Paljon on mahtunut vuoteen. Blogin siirtyminen wordpressistä bloggeriin, reseptejä laidasta laitaan, välillä tiiviimpää julkaisutahtia, välillä hiljaisempaa. Ihania hetkiä rakkaudesta ruoanlaittoon sekä onnistumisten jakamista muiden kanssa. Tilastollisestikin vuosi on ollut mukava. Näyttökertoja wordpressissä sekä bloggerissa on ollut yhteensä 78 755 ja vierailijoita 61 446. Kiitän koko sydämeni pohjasta teitä jotka olette mukana matkanneet. Jatketaan samaan malliin kokeillen kaikenlaista uutta sekä palaten myös perinteisten kotiruokien äärelle jotka ovat välillä saattaneet unholaan painua. Pidetään arvossa kotiruokaa, ihania perinneruokia ja intoudutaan välillä repäisemään irti arjesta matkaamalla maailman eri kolkkiin tutkimaan toisia ruokakulttuureja.


Halusin näin blogin syntymäpäivänä poiketa perinteisistä kotiruoista ja lähteä makumatkalle Kreikkaan. En ole matkustellut kovin paljoa koko ikäni aikana. Yläasteella kävimme leirikoulussa Kyproksella, Limassolissa. Olimme siellä viikon ja sinä aikana ihastuin kreikkaan täysin! Amfiteatterit, Kykkon luostari, rannat, ihanat opastetut kierrokset joissa opas kertoi kreikan mytologiasta tarujumaloistoneen. Kävimme myös Afroditen (rakkauden jumalatar) synnyinsijalla :) Voi että, tuonne minä tahtoisin vielä joskus uudestaan! Sitä odotellessa onneksi voi tehdä makumatkoja tuonne ihanaan paikkaan :)



Olen pitkän aikaa kaavaillut tekevänä gyrosta itse. Gyros on kreikkalainen ruokalaji, jossa pääraaka-aineen liha kypsennetään pystyvartaassa miedolla lämmöllä. Perinteisesti lihana käytetään possua tai kanaa. Kreikan ulkopuolella myös esimerkiksi vasikkaa ja lammasta. Gyrosta tarjotaan usein pitaleivällä tai flatbreadilla. Flatbread on noussut jonkin aikaa sitten pinnalle facebookin ruokaryhmissä joten ajattelen tekaista gyrokseni siihen :) Flatbreadin lisäksi tein perinteistä kreikkalaista tsatsikia.

Gyrokseen ei tule kovin montaa ainesta. Flatbreadin päälle asetellaan tomaattia, kurkkua ja punasipulia. Sitten lihaa ja sen päälle tsatsikia, se on siinä koko komeudessaan. Johan tässä on jaariteltu, eiköhän siirrytä reseptin pariin :)


Tein kanagyrosta kahdella eri marinadilla, joten laitan molemmista erilliset ohjeet alle. Perinteistä gyroslihaa en nyt valitettavasti päässyt tekemään, broilerin ohutleike palveli aivan mainiosti tässä tarkoituksessa :) Tein myös flatbreadeja kahdella tapaa (toiset ilman hiivaa), niistäkin erilliset ohjeensa alle. Tämä ei tosiaan ole niitä nopeatempoisimpia ruokia, broilerifileet annetaan marinoitua yön yli joten ruoka kaipaa sen verran suunnittelua etukäteen.




 Kanagyros kahdella marinadilla


Jogurttimarinoitu Gyros


Tarvitset:


noin 400g broilerin ohutleikettä (naturel)
1 valkosipulinkynsi
1 rkl valkoviinietikkaa
1 ½ rkl sitruunamehua
1 rkl extra-neitsytoliiviöljyä
1 ½ rkl kreikkalaista jogurttia
1 rkl oreganoa
½ tl suolaa
mustapippuria myllystä



1. Silppua valkosipulinkynsi mahdollisimman pieneksi hakkeeksi. Paloittele broilerin fileeleike suht pieniksi paloiksi.

2. Sekoita marinadin kaikki ainekset kulhossa keskenään ja pyörittele kanapalat siinä kauttaaltaan. Kaada kanapalat marinadin kanssa uudelleensuljettavaan pussiin ja anna marinoitua jääkaapissa yön yli. Seuraavana päivänä pyyhi marinadi paloista pois ennen paistamista.





 Kreikkalainen kanagyros


Tarvitset:



noin 400g broilerin ohutleikettä (naturel)
½ rkl korianteria
1 valkosipulinkynsi
puolikkaan sitruunan kuori raasteena
puolikkaan sitruunan mehu
1 ½ rkl savustettua paprikaa (jauhe)
1/4 tl chilirouhetta
½ rkl timjamia
40 ml extra-neitsytoliiviöljyä
suolaa
mustapippuria myllystä



1. Mittaa kuivat mausteet mortteliin ja murskaa ne huolellisesti. Lisää öljy sekä sitruunamehu ja sekoita. Silppua valkosipuli hienoksi hakkeeksi.

2. Paloittele ohutleikkeet ja sekoita marinadiin uudelleensuljettavaan pussiin. Anna marinoitua yön yli jääkaapissa. Älä pyyhi näistä marinadia pois ennen paistoa kuten edellisistä.








Kreikkalainen tsatsiki


Tarvitset:



1 kurkku
1 rkl valkoviinietikkaa
suolaa



300g kreikkalaista jogurttia
1/3 valkosipulinkynnestä
2 rkl valkoviinietikkaa
1 dl tilliä
3 rkl oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
kourallinen tuoretta tilliä


1. Kuori kurkku ja raasta raastinraudan isolla terällä. Sekoita kulhossa kurkkuraaste, suola ja valkoviinietikka. Tässä on ajatuksena se, että kurkku "itketetään" saadaksemme ylimääräinen neste pois. Näin tehden tsatsikista ei tule vetistä.

2. Sekoita toisessa kulhossa kreikkalaisen jogurtin joukkoon raastettu valkosipuli, valkoviinietikka ja oliiviöljy.

3. Aseta kurkkuraaste pyyhkeen sisään ja purista ylimääräinen neste pois. Lisää kurkkuraaste jogurtin joukkoon. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Lisää vielä kourallinen silputtua tilliä joukkoon. Tarkista maku. Anna maustua tarjoiluun saakka jääkaapissa.






Flatbread kahdella tapaa - hiivalla ja ilman



Tavallinen flatbread

Riittoisuus:


4-6 kpl


Tarvitset:



1 ½ tl kuivahiivaa
½ tl sokeria
2 ½ dl maitoa
noin 5 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 rkl extra-neitsytnoliiviöljyä



1. Lämmitä maito 42 asteiseksi ja lisää siihen kuivahiiva, suola ja sokeri. Anna seoksen seisoa viitisen minuuttia hiivan heräämiseksi.

2. Lisää sen jälkeen joukkoon öljy ja aloita jauhojen lisääminen vähitellen. Alusta taikina hyvin. Anna taikinan kohota vesihauteessa pyyhkeellä peitettynä puolisen tuntia.

3. Kun taikina on kohonnut, vaivaa siitä ilmakuplat pois. Jaa taikina ainakin neljään yhtäsuureen osaan.

4. Kauli taikinapaloista soikeita ohuita lättyjä. Paahda kuivalla pannulla keskilämmöllä parisen minuuttia per puoli. pari minuuttia puoleltaan. Kun paahtopinnalle ilmestyy täpliä, se on valmis käännettäväksi.

5. Valele valmiit lätyt oliiviöljyllä ja peitä folion alle pitääksesi ne pehmeinä tarjoilua varten.






Flatbread ilman hiivaa

Riittoisuus:


4 kpl


Tarvitset:


2 dl maitoa
50 g voita
noin 5 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa



1. Aseta maito ja voi (paloina) esimerkiksi mikronkestävään kannuun ja lämmitä mikrossa niin kauan, että voi sulaa maidon joukkoon. Tämän voi tehdä kattilassakin.

2. Sekoita suola vehnäjauhoihin. Kaada maito-voi-seos jauhojen joukkoon ja vaivaa taikina kiinteäksi palloksi.

3. Aseta taikina pyyhkeen alle lepäämään puoleksi tunniksi.

4. Vaivaa levännyttä taikinaa hetki ja jaa neljään osaan. Kauli soikeita lättänöitä leipäsiä.

5. Paahda pannulla keskilämmöllä noin minuutti puoleltaan. Sivele valmiit flatbreadit oliiviöljyllä ja peittele foliolla säilyttääksesi ne pehmeinä.



Flatbread ilman hiivaa


Kanagyroksen kokoaminen



 Kanagyroksen kokoaminen

Tarvitset:



flatbreadeja
gyroskanaa
kurkkua
tomaattia
punasipulia
tsatsikia



1. Aseta flatbreadin päälle kurkku-, tomaatti- ja punasipulikuutioita.

2. Lisää sitten kanapaloja ja niiden päälle tsatsikia.

3. Taita lättyä ja tarjoile esimerkiksi hampurilaispaperissa.



Hiivaton flatbread oli enemmän minun mieleen ja tulen tekemään sitä jatkossakin :) Hyväähän se tavallinenkin oli, mutta makunsa kullakin. Täytteistä en osannut päättää kumpi on parempaa, molemmilla herkuttelin eikä toinen noussut toisen ohi vaikka makunautintoja olivatkin <3 Teen erillisen postauksen tsatsikista, kun muuten tämä kyseinen julkaisu täyttyy kuvista :)

Olihan meillä toki jälkiruokaakin tarjolla, kun nyt synttäreitä juhlittiin! Siitä kuulette seuraavassa postauksessa :)


καλή όρεξη eli hyvää ruokahalua! :)



Kanagyros ja Kotiruokaa Kirsin tapaan-blogi 1 vuotta! Kanagyros ja Kotiruokaa Kirsin tapaan-blogi 1 vuotta! Reviewed by Kirsi on 14.35 Rating: 5

Ei kommentteja:

Sisällön tarjoaa Blogger.