Taidan olla tynnyrissä olen kasvanut, kun sain vasta vastottain tietooni kanakebabin olemassaolon! :D
Sitähän piti sitten heti päästä testaamaan, katselin vain suuntaa antavia ohjeita ja siitä se sitten lähti. Massasta tuli maukas, kelpasi hyvin miehellenikin joka tykkää pysyä tutuissa ja turvallisissa makujutuissa ruoan suhteen.
Kanasta tehty kebab ei ole yhtä tiivistä rakenteeltaan kuin esim naudasta valmistettu, mutta huolellisen jäähdytyksen jälkeen siivutus sujuu helposti ja paistopinnan ottaminen auttaa rakenteen saamiseen.
Minulta jo kyseltiinkin, että onko tämä edes kebabia, kun on tehty kanasta.
Tässäpä pieni lainaus wikipediasta:
Alkuperämaissa kebap voi tarkoittaa mitä tahansa paahdettua naudan-, sian- tai lampaanlihaa tai kanaa, ja kebablajeja on useita.
Turkkilainen şiş kebap, Kreikassa souvlaki, on grillivarras.
Kreikassa dönerkebabia hyvin paljon muistuttava ruokalaji on nimeltään gyros.
Pakistanista kotoisin oleva shami kebab, joka on maahanmuuttajien mukana löytänyt tiensä myös Isoon-Britanniaan, taas muistuttaa makkaraa tai jauhelihapihviä.
Suomessa kebabina tunnettu döner tunnetaan useissa maissa arabiasta lähtöisin olevalla nimellä shawarma.
Alun perin sana kebab (persiaksi کباب, kabāb ja turkiksi kebap) tarkoittaa grillattua tai paahdettua lihaa. Lähi-idässä kebabia on syöty jo niin kauan, että nimen alkuperä on hämärän peitossa, vaikka Persiaa ja Irania arvellaankin ruokalajin kodiksi.
Varhaisin maininta kebabista on bagdadilaisen Ibn Sayyar al-Warraqin keittokirjasta Kitab al-tabikh 900-luvulta.
Kanakebabin kaveriksi tein Ruokasurffausta blogin Anna Ikosen maailman parhaita valkosipuliperunoita.
Ne tottavie ovat nimensä veroisia! Löytyy makua ja purutuntumaa, eivät ole mitään mössöä kuten useimmilla ohjeilla. Laitan Annan ohjeen myös tähän postaukseen :)
Kanakebab
(riittoisuus 3-4:lle hengelle)
Tarvitset:
500g broilerin fileeleikkeitä
vähän currya
aromisuolaa
paprikajauhetta
grillausmaustetta (sekä massaan että pannulla paistamiseen mausteeksi)
ripaus garam masalaa
ripaus cajunmaustetta
1. Anna broilerileikkeiden saavuttaa huoneenlämpö. Aseta uuni lämpenemään 200 asteeseen. Sen jälkeen aja lihat lihamyllyn läpi. Itse käytin yleiskoneen lihamylly-osaa tähän tarkoitukseen.
2. Mausta massa ajettuasi lihamyllyn läpi.
3. Muotoile massa pötköksi uunipellille.
4. Kypsennä uunissa puolisen tuntia ja jäähdytä sen jälkeen hyvin.
5. Siivuta lihat ja paista vielä pannulla, mausta grillimausteella.
Tarjoile valkosipuliperunoiden, itse tehdyn currykastikkeen ja raikkaan tuoresalaatin kera.
Ruokasurffausta-blogin maailman parhaat valkosipuliperunat
Tarvitset:
1 kg perunoita (keltainen pussi yleisperunaa)
3-4 yksikyntistä valkosipulia
4 dl kermaa (minulla oli 2 dl kuohukermaa ja 2 dl 15% ruokakermaa. Olen tehnyt useasti pelkästä 15% ruokakermasta ja toimii aivan yhtä hyvin)
suolaa reilusti
pippuria
1. Aloita kuorimalla perunat ja leikkaamalla ne mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi.
Olen sekä leikannut veitsellä että viipaloinut mandolinilla. Nykyään annan monitoimikoneen hoitaa hommat viipaloida paperinohueksi. Suosittelen ehdottomasti käyttämään monitoimikonetta jos sinulta sellainen löytyy. Jos ei niin hyvä veitsi ja kärsivällisyys hoitaa homman myös :)
2. Laita viipaleet heti leikattuasi kylmään veteen.
3. Kun olet leikannut kaikki viipaleet, ota niitä pari kourallista kerrallaan lävikköön ja huuhtele hyvin kylmän vesihanan alla. Perunoista poistetaan tärkkelystä huuhtelemalla ja silloin niistä ei tule mössöä uunissa.
Kun olet huuhdellut kaikki perunat kaada taas pari kourallista kerrallaan keittiöpyyhkeen päälle. Kuivaa perunat mahdollisimman huolellisesti jottei niistä tule vetisiä. Kuivaa kaikki perunat ja laita puhtaaseen kuivaan astiaan odottamaan.
4. Raasta valkosipulit valmiiksi. Raastamalla valkosipulista tulee intensiivisemmän makuista ja on huomattavasti miellyttävämpää syödä pienennettyä valkosipulia kuin isoja könttejä
5. Kuumenna kattilassa / kasarissa / wokissa pieni määrä öljyä. Laita öljyyn pieni määrä valkosipulia paistumaan. Lisää pari kourallista perunoita ja paistele niitä hetki yhdessä kunnes perunoista tulee hieman kuultavia. Mausta tässä vaiheessa suolalla ja mustallapippurilla perunat. Muista, että perunat vaativat melko paljon suolaa, että maistuvat miltään.
6. Kaada valkosipuli-perunaseos vuokaan ja ripottele vielä hieman tuoretta valkosipulia tasaisesti päälle.
7. Toista sama kaikkien perunoiden ja valkosipulien kohdalla; paista, mausta, kaada vuokaan ja lisää tuoretta valkosipulia.
8. Kun kaikki perunat ovat käsitelty, kaada päälle 4 dl kermaa.
9. Paista valkosipuliperunoita 200 asteisessa uunissa n. 1h. Ota perunoihin väri päälle ensin ja peitä sen jälkeen loppuajaksi leivinpaperilla tai foliolla.
10. Anna tasaantua hetki ennen tarjoilua.
Tässä vielä linkki Annan reseptiin:
http://ruokasurffausta.blogspot.fi/2013/11/maailman-parhaat-valkosipuliperunat.html
Currykastike
Tarvitset:
25 g voita
1,5 rkl vehnäjauhoja
2 tl currya
2,5-3 dl kanalientä
0.75 dl kermaa
ripaus aromisuolaa
1. Sulata rasva pannulla. Kun se alkaa kuplia, lisää joukkoon vehnäjauhot ja curry.
2. Lisää kanaliemi seokseen ja keittele miedolla lämmöllä viitisen minuuttia.
3. Lisää joukkoon kerma ja vähän aromisuolaa. Tarkista maku.
Sitähän piti sitten heti päästä testaamaan, katselin vain suuntaa antavia ohjeita ja siitä se sitten lähti. Massasta tuli maukas, kelpasi hyvin miehellenikin joka tykkää pysyä tutuissa ja turvallisissa makujutuissa ruoan suhteen.
Kanasta tehty kebab ei ole yhtä tiivistä rakenteeltaan kuin esim naudasta valmistettu, mutta huolellisen jäähdytyksen jälkeen siivutus sujuu helposti ja paistopinnan ottaminen auttaa rakenteen saamiseen.
Minulta jo kyseltiinkin, että onko tämä edes kebabia, kun on tehty kanasta.
Tässäpä pieni lainaus wikipediasta:
Alkuperämaissa kebap voi tarkoittaa mitä tahansa paahdettua naudan-, sian- tai lampaanlihaa tai kanaa, ja kebablajeja on useita.
Turkkilainen şiş kebap, Kreikassa souvlaki, on grillivarras.
Kreikassa dönerkebabia hyvin paljon muistuttava ruokalaji on nimeltään gyros.
Pakistanista kotoisin oleva shami kebab, joka on maahanmuuttajien mukana löytänyt tiensä myös Isoon-Britanniaan, taas muistuttaa makkaraa tai jauhelihapihviä.
Suomessa kebabina tunnettu döner tunnetaan useissa maissa arabiasta lähtöisin olevalla nimellä shawarma.
Alun perin sana kebab (persiaksi کباب, kabāb ja turkiksi kebap) tarkoittaa grillattua tai paahdettua lihaa. Lähi-idässä kebabia on syöty jo niin kauan, että nimen alkuperä on hämärän peitossa, vaikka Persiaa ja Irania arvellaankin ruokalajin kodiksi.
Varhaisin maininta kebabista on bagdadilaisen Ibn Sayyar al-Warraqin keittokirjasta Kitab al-tabikh 900-luvulta.
Kanakebabin kaveriksi tein Ruokasurffausta blogin Anna Ikosen maailman parhaita valkosipuliperunoita.
Ne tottavie ovat nimensä veroisia! Löytyy makua ja purutuntumaa, eivät ole mitään mössöä kuten useimmilla ohjeilla. Laitan Annan ohjeen myös tähän postaukseen :)
Kanakebab
(riittoisuus 3-4:lle hengelle)
Tarvitset:
500g broilerin fileeleikkeitä
vähän currya
aromisuolaa
paprikajauhetta
grillausmaustetta (sekä massaan että pannulla paistamiseen mausteeksi)
ripaus garam masalaa
ripaus cajunmaustetta
1. Anna broilerileikkeiden saavuttaa huoneenlämpö. Aseta uuni lämpenemään 200 asteeseen. Sen jälkeen aja lihat lihamyllyn läpi. Itse käytin yleiskoneen lihamylly-osaa tähän tarkoitukseen.
2. Mausta massa ajettuasi lihamyllyn läpi.
3. Muotoile massa pötköksi uunipellille.
4. Kypsennä uunissa puolisen tuntia ja jäähdytä sen jälkeen hyvin.
5. Siivuta lihat ja paista vielä pannulla, mausta grillimausteella.
Tarjoile valkosipuliperunoiden, itse tehdyn currykastikkeen ja raikkaan tuoresalaatin kera.
Ruokasurffausta-blogin maailman parhaat valkosipuliperunat
Tarvitset:
1 kg perunoita (keltainen pussi yleisperunaa)
3-4 yksikyntistä valkosipulia
4 dl kermaa (minulla oli 2 dl kuohukermaa ja 2 dl 15% ruokakermaa. Olen tehnyt useasti pelkästä 15% ruokakermasta ja toimii aivan yhtä hyvin)
suolaa reilusti
pippuria
1. Aloita kuorimalla perunat ja leikkaamalla ne mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi.
Olen sekä leikannut veitsellä että viipaloinut mandolinilla. Nykyään annan monitoimikoneen hoitaa hommat viipaloida paperinohueksi. Suosittelen ehdottomasti käyttämään monitoimikonetta jos sinulta sellainen löytyy. Jos ei niin hyvä veitsi ja kärsivällisyys hoitaa homman myös :)
2. Laita viipaleet heti leikattuasi kylmään veteen.
3. Kun olet leikannut kaikki viipaleet, ota niitä pari kourallista kerrallaan lävikköön ja huuhtele hyvin kylmän vesihanan alla. Perunoista poistetaan tärkkelystä huuhtelemalla ja silloin niistä ei tule mössöä uunissa.
Kun olet huuhdellut kaikki perunat kaada taas pari kourallista kerrallaan keittiöpyyhkeen päälle. Kuivaa perunat mahdollisimman huolellisesti jottei niistä tule vetisiä. Kuivaa kaikki perunat ja laita puhtaaseen kuivaan astiaan odottamaan.
4. Raasta valkosipulit valmiiksi. Raastamalla valkosipulista tulee intensiivisemmän makuista ja on huomattavasti miellyttävämpää syödä pienennettyä valkosipulia kuin isoja könttejä
5. Kuumenna kattilassa / kasarissa / wokissa pieni määrä öljyä. Laita öljyyn pieni määrä valkosipulia paistumaan. Lisää pari kourallista perunoita ja paistele niitä hetki yhdessä kunnes perunoista tulee hieman kuultavia. Mausta tässä vaiheessa suolalla ja mustallapippurilla perunat. Muista, että perunat vaativat melko paljon suolaa, että maistuvat miltään.
6. Kaada valkosipuli-perunaseos vuokaan ja ripottele vielä hieman tuoretta valkosipulia tasaisesti päälle.
7. Toista sama kaikkien perunoiden ja valkosipulien kohdalla; paista, mausta, kaada vuokaan ja lisää tuoretta valkosipulia.
8. Kun kaikki perunat ovat käsitelty, kaada päälle 4 dl kermaa.
9. Paista valkosipuliperunoita 200 asteisessa uunissa n. 1h. Ota perunoihin väri päälle ensin ja peitä sen jälkeen loppuajaksi leivinpaperilla tai foliolla.
10. Anna tasaantua hetki ennen tarjoilua.
Tässä vielä linkki Annan reseptiin:
http://ruokasurffausta.blogspot.fi/2013/11/maailman-parhaat-valkosipuliperunat.html
Currykastike
Tarvitset:
25 g voita
1,5 rkl vehnäjauhoja
2 tl currya
2,5-3 dl kanalientä
0.75 dl kermaa
ripaus aromisuolaa
1. Sulata rasva pannulla. Kun se alkaa kuplia, lisää joukkoon vehnäjauhot ja curry.
2. Lisää kanaliemi seokseen ja keittele miedolla lämmöllä viitisen minuuttia.
3. Lisää joukkoon kerma ja vähän aromisuolaa. Tarkista maku.
Kanakebab valkosipuliperunoilla
Reviewed by Kirsi
on
16.57
Rating:
Ei kommentteja: