Pohjois-Karjalassa erityisesti nämä piirakat ovat lähellä sydäntä ja pualikka heiluu useamman kerran vuodessa. Munavoi on ihan paras lisuke uunituoreille karjalanpiirakoille mikäli siihen jotain kaveriksi haluaa. Tein pohjat tätini ohjeella ja niistähän tuli huippuhyviä! Taikina oli helppo käsitellä ja maku loistava. En ehkä vielä ole tätini kaltainen piirakkataituri, mutta perästä tullaan! :)
Tiesitkö että karjalanpiirakan ja riisipiirakan nimet sekoittuvat helposti arjessa. Niiden ero ei ole iso, mutta kuitenkin merkittävä. Se on ruis eli rukiinen taikina. Karjalanpiirakan taikinasta yli puolet pitää olla ruista, jotta se täyttää aidon karjalanpiirakan määritelmän. Perinnetietoisimmat käyttävät leivontaan vain ruista, vettä ja suolaa.
Karjalanpiirakat 45 kpl
Tarvitset:
n 2-2.5 litraa riisipuuroa (edellispäivänä tehtyä jämäkämpää. Tuoretta puuroa ei tarvitse niin paljon)
2dl kylmää vettä
1 tl suolaa
3 dl ruisjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
vehnäjauhoja taikinan vaivaamiseen
sulaa voita piirakoiden voiteluun
1. Mittaa vesi kulhoon ja lisää suola.
2. Lisää jauhot nesteeseen puuhaarukalla sekoittaen. Taikina jää vielä tässä vaiheessa nihkeäksi.
3. Alusta taikina vehnäjauhoja apuna käyttäen.
4. Kaulitse taikina yhdeksi isoksi levyksi joka on paksuudeltaan noin 0.5cm.
5. Painele taikinalevystä irti kakkaroita juomalasia käyttäen. (lopuista rippeistä kaulitse uusi taikina ja tee niistäkin kakkaroita)
6. Pyöräytä taikinakakkaroita molemmin puolin jauhoissa ja kasaa keoksi. Peitä ne sitten esim muovipussilla etteivät kuivu.
7. Kaulitse kakkara joko pyöreäksi tai soikeaksi. Jätä 1cm reunoilta täyttämättä puurolla. Kuvallinen ohje löytyy tästä postauksesta alempaa.
8. Taita alemmat kulmat V-kirjaimen malliin ja rypytä piirakka. Toista niin monta kertaa kuin aineksia riittää.
9. Pasta uunin keskitason alemmalla tasolla 300 asteessa noin 13 minuuttia. Kannattaa seurata vierestä, uuneissa vaihtelee tehokkuus. HUOM! Älä käytä leivinpaperia.
10. Voitele piirakat uunista otettua sulalla voilla. Tarjoile esim munavoin kanssa.
Tiesitkö että karjalanpiirakan ja riisipiirakan nimet sekoittuvat helposti arjessa. Niiden ero ei ole iso, mutta kuitenkin merkittävä. Se on ruis eli rukiinen taikina. Karjalanpiirakan taikinasta yli puolet pitää olla ruista, jotta se täyttää aidon karjalanpiirakan määritelmän. Perinnetietoisimmat käyttävät leivontaan vain ruista, vettä ja suolaa.
Karjalanpiirakat 45 kpl
Tarvitset:
n 2-2.5 litraa riisipuuroa (edellispäivänä tehtyä jämäkämpää. Tuoretta puuroa ei tarvitse niin paljon)
2dl kylmää vettä
1 tl suolaa
3 dl ruisjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
vehnäjauhoja taikinan vaivaamiseen
sulaa voita piirakoiden voiteluun
1. Mittaa vesi kulhoon ja lisää suola.
2. Lisää jauhot nesteeseen puuhaarukalla sekoittaen. Taikina jää vielä tässä vaiheessa nihkeäksi.
3. Alusta taikina vehnäjauhoja apuna käyttäen.
4. Kaulitse taikina yhdeksi isoksi levyksi joka on paksuudeltaan noin 0.5cm.
5. Painele taikinalevystä irti kakkaroita juomalasia käyttäen. (lopuista rippeistä kaulitse uusi taikina ja tee niistäkin kakkaroita)
6. Pyöräytä taikinakakkaroita molemmin puolin jauhoissa ja kasaa keoksi. Peitä ne sitten esim muovipussilla etteivät kuivu.
7. Kaulitse kakkara joko pyöreäksi tai soikeaksi. Jätä 1cm reunoilta täyttämättä puurolla. Kuvallinen ohje löytyy tästä postauksesta alempaa.
8. Taita alemmat kulmat V-kirjaimen malliin ja rypytä piirakka. Toista niin monta kertaa kuin aineksia riittää.
9. Pasta uunin keskitason alemmalla tasolla 300 asteessa noin 13 minuuttia. Kannattaa seurata vierestä, uuneissa vaihtelee tehokkuus. HUOM! Älä käytä leivinpaperia.
10. Voitele piirakat uunista otettua sulalla voilla. Tarjoile esim munavoin kanssa.
Karjalanpiirakat
Reviewed by Kirsi
on
2.41
Rating:
Ei kommentteja: